Dzeramā ūdens ieguve - no pazemes līdz mājoklim

IMG 6744

Dzeramā ūdens resurss Valmieras pilsētas un tās aglomerācijas patērētāju vajadzībām tiek iegūts no tikai no pazemes, izmantojot artēziskos urbumus, kuros ievietots dziļurbuma sūknis. Tie paredzēti liela ūdens daudzuma pacelšanai, un “Valmieras ūdens” rīcībā esošie urbumi izdarīti vidēji 110 metru dziļumā. Lai pasargātu sūkni un ūdensvadu no piesārņošanās urbumā, ievietotās caurules galā uzstādu speciālu mehānisko filtru smilšu un citu peldošo daļiņu uztveršanai.

 

 

IMG 6734Dzeramā ūdens ieguve notiek nepārtraukti. Diennakts laikā SIA “Valmieras ūdens” urbumos iegūst 3500-4000 kubikmetru ūdens, kas pirms piegādes patērētājiem tiek nogādāts dzeramā ūdens sagatavošanas stacijā. Tās galvenais darbības mērķis ir samazināt dzelzs un mangāna saturu ūdenī, izmantojot šķembām un kvarca smiltīm pildītus filtrus. Tajā pašā laikā tiek saglabātas pazemes ūdens labās īpašības. Ja ūdenī saglabāta paaugstināta dzelzs jonu koncentrācija, tā rada patērētājiem nepieņemamu ūdens duļķainību, smaržu un garšu, kā arī var radīt rūsas nosēdumus.

 

 

IMG 6971 2Aprēķināts, ka viens Valmieras iedzīvotājs diennaktī patērē vidēji 80 litrus dzeramo ūdeni, no tiem trešdaļu – vannasistabā un tualetē. Jāatzīmē, ka ūdens temperatūra no ieguves brīža līdz piegādei patērētajam netiek mainīta, un tā vidēji ir 4-6 grādi pēc Celsija. Centralizētās ūdensapgādes tīkls Valmieras pilsētā pārsniedzis 120 kilometru garumu, tā nodrošinot kvalitatīva un droša dzeramā ūdens pieejamību gandrīz visiem nekustamajiem īpašumiem pilsētā. Lai saglabātu ūdens kvalitāti ceļā no dzeramā ūdens sagatavošanas stacijas līdz patērētājam, SIA „Valmieras ūdens” divreiz gadā veic maģistrālo ūdensvadu skalošanu un dezinfekciju. Tās laikā tiek palielināts ūdens plūsmas ātrums maģistrālajā tīklā un tā atdalītas nogulsnes no cauruļvadu sieniņām, kas vēlāk tiek izvadītas no sistēmas un novirzītas kanalizācijā. Laboratorijas dati liecina, ka ūdens kvalitāte praktiski nesamazinās, veicot ceļu no ūdens sagatavošanas stacijas līdz patērētāju ūdenskrānam.

 

IMG 6767Kvalitatīvs un drošs dzeramais ūdens ir ar patīkamu, atsvaidzinošu garšu, caurspīdīgs, bezkrāsains, bez smakas un piegaršas. Ūdens, kas paredzēts ikdienas vajadzībām, nedrīkst saturēt mikroorganismus, parazītus un citus komponentus, kas var kaitēt cilvēka veselībai. Objektīvu informāciju par ūdens kvalitāti un tā nekaitīgumu var iegūt, veicot laboratoriskos izmeklējumus, kad veic tā parauga testēšanu pēc mikrobioloģiskajiem un fizikāli – ķīmiskajiem rādītājiem. To var veikt jebkurā akreditētajā laboratorijā, saņemot speciālista slēdzienu par dzeramā ūdens atbilstību spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

Drukāt E-pasta adrese